ŠumavaInfo.cz

Konzervace hub a příprava pokrmů - recepty


Houby mají v české kuchyni své místo po staletí. Používají se jako gurmánské zpestření pokrmů, doplněk či koření, ale také jako hlavní jídlo. Z potřeby uchovat houby i na časy, kdy běžně nerostou, vymysleli naši předkové několik způsobů jejich konzervace.
Námět, jak z hub připravit něco dobrého k snědku i jak je co nejvhodněji uschovat pro období „houbové nouze“, vám chceme postupně nabízet v této části našich stránek.

Stejně jako v ostatních částech sekce o houbách ani v této si neodpustíme několik dobře míněných rad.

  1. Hřib smrkový, foto: Radek DavidKe konzumaci používejte pouze houby, které bezpečně znáte. Zvláště velký pozor si dávejte při sběru velmi mladých plodnic, u kterých ještě nejsou vyvinuté všechny rozpoznávací znaky. Pokud si jen na okamžik nejste jisti, houbu nesbírejte.
  2. K jídlu a konzervaci vybírejte druhy hub, jenž se k požadované úpravě hodí a jsou pro ni vhodné:
    • na klasickou smaženici používejte houby chuťově méně kvalitní nebo jejich směsi; dělat tento pokrm z kvalitních hub (hřiby, masáky, ryzce apod.) je škoda;
    • na omáčky se hodí hlavně pravé hřiby, muchomůrka růžovka (masák), holubinky, čirůvky apod.;
    • k pečení a grilování používáme hlavně tvrdší houby – ryzce, lišky;
    • ke smažení houbových řízků jsou nejvhodnějšími bedly, hřiby, holubinky, čirůvka zelánka, pýchavky;
    • na houbové guláše a polévky se výborně hodí kotrč kadeřavý, lišky, muchomůrky růžovky, krásnoporky;
    • k jakémukoliv způsobu konzervace používáme pouze houby zdravé, pevné a spíše mladší;vyvarujte se sběru hub starých, rozměklých, napadených plísní apod.

Menu

Stránky jsou archivovány Národní knihovnou ČR
Náš partner

Vyhledat v textu

Vyhledat v katalogu

12. 12. Simona

Zítra: Lucie


Náš partner
ŠumavaInfo.cz - informační server Šumavy a Pošumaví