ŠumavaInfo.cz

Zásady dobrého houbaře

 

Hřib smrkový - lokalita: Švajglova Lada; foto: Radek David (2.10.2011)Jako u každé jiné lidské činnosti, při které se může cokoli přihodit, je i během houbaření potřeba zachovávat určité zásady. Zejména v těch případech, kdy vlastní nepozorností a možná i nedbalostí můžeme způsobit újmu na zdraví či dokonce ohrozit život nejen sobě, ale i nejbližšímu okolí. Nikoliv z rozmaru, ale ze zkušeností nasbíraných během dlouhých let, po která se z houbaření stala celonárodní záliba a tradice, se také vyvinuly zásady, jenž bychom se měli všichni, pokud možno, snažit dodržovat.

 

 


Seznamte se důkladně s jedovatými a nejedlými druhy hub

Muchomůrka červená - lokalita: Pravětín; foto: Radek David (4.8.2011)Pokud ještě nejste zkušenými houbaři nebo teprve začínáte, je naprosto nezbytné vybavit se základními teoretickými znalostmi, adekvátními vašim potřebám. Ideální je „mít při ruce“ kamaráda, zkušenějšího houbaře. Měli byste znát všechny nejdůležitější a běžné jedovaté houby a také houby nejedlé, které bývají mnohdy dvojníky jedlých. Není jich tolik, abyste to nezvládli. Důležité je též znát základní rozlišovací botanické (viditelné) znaky těchto hub. Proto opakuji, v začátcích houbaření je ideální chodit se zkušenějším houbařem, který nám může poradit přímo v praxi. Není se za co stydět, každý takto jednou začínal a žadný mykolog ani dobrý houbař nespadl z nebe. Na druhé straně; nespoléhejte jen na fotografie v atlasech ani nikde jinde. Ač se dnešní tiskařská ofsetová či digitální technologie přenosu obrazu blíží k dokonalosti, přece jen pověstný krůček stále chybí. Rovněž tak za fotoaparáty stojí někdy lidé, kteří toho o fotografování hub moc nevědí a velkým problémem jsou v přírodě téměř celoročně nevhodné světelné podmínky pro tuto činnost.


Chovejte se v lese jako doma

Možná by tato parafráze vyvolala živou diskuzi. Mám však na mysli domácnost, kde se nekope do nábytku, nerozhazují papíry a igelitové pytlíky od svačiny po podlaze, kde se láhve od nápojů či plechovky od konzerv nehází pod postel či stůl, použité kapesníky po koberci, nevytrhávají se parkety z podlahy...apod. Také byste se měli zdržet nadměrné hlučnosti. Nikdo nechce, abyste se bavili šeptem, posunky či morseovkou, ale je dobré si uvědomit, že v lese jsme hosty a jeho skutečným obyvatelům, kterým patří a mají zde svůj domov, nedělá lidský řev, helekání dětí a veškerý ten cirkus dobře.


Zvolte vhodný oděv a výbavu pro houbaření

Nejvhodnější ke sběru hub je proutěný košík; foto: Radek DavidDobré oblečení a vhodná obuv jsou základními předpoklady pro jakýkoli pobyt v přírodě. Jednak nás ochrání před neočekávanými změnami počasí a také před možným nepříjemným a náhodným setkáním s nástrahami terénu i s jinými živočichy (klíště, zmije...apod.). Ač to možná není poslední výkřik módy (a houbaření není módní přehlídka), jako obuv doporučujeme holínky, zvláště do míst, která neznáte. Je to univerzální obutí, které vás ochrání stejně ve vlhkém prostředí a podmáčeném terénu, jako proti trnům některých lesních rostlin a také při možném setkání například z klidu vyrušenou a rozzlobenou zmijí. Také je výborné si přibalit pláštěnku, nějaký repelent a kus igelitu pro ty, kteří houby fotografují. Fotografování hub (nikoliv focení košíků s  houbami a jejich rozjásanými nálezci) v přirozeném prostředí, to je v podstatě permanentní „válení se“ po zemi.Ve vybavení každého pořádného houbaře nesmí chybět proutěný košík a zavírací nůž.

Houby před vložením do košíku řádně očistěte a zkontrolujte jejich nezávadnost; foto: Radek David (4.8.2012)Košík je možné v nouzi nahradit prodyšnou plátěnou taškou. Nikdy houby nesbírejte do igelitových tašek a sáčků. Kromě estetického poklesku a zmačkání hub, hrozí hlavně jejich zapaření, kdy i jedlá houba může být v tomto stavu velice nebezpečná vašemu zdraví. Velice vhodné je očištění hub přímo v lese, ušetříte si tak zbytečnou práci s čištěním doma, spojenou většinou s nepříjemným úklidem. Současný trh již běžně nabízí speciální houbařské nože, na jednom konci opatřené štětečkem, které oceníte zejména při čištění hub v lese. Pro ty, kteří při hledání hub rozhrnujete mlází, borůvčí nebo trávu, doporučujeme nosit s sebou pro tyto účely hůl.

Jedna z nejdůležitějších rad

Sbírejte pouze houby kvalitní, zdravé a čerstvě vyrostlé. Vyvarujte se sběru hub červivých, přestárlých, značně okousaných plži a hlodavci, plesnivých, suchých i nasáklých vodou či jinak poškozených!

 

Některé druhy hub

 

Liška bledá (jedlá) - Pravětín; foto: Radek David (29.7.2012) Hřib kovář (jedlý, nutná tepelná úprava) - Pravětín; foto: Radek David (29.7.2012) Hřib kříšť (nejedlý, hořký) - Pravětín; foto: Radek David (29.7.2012)

 

Kozák barvoměnný - Kvilda, foto: Radek David (4.8.2012) Muchomůrka červená - Kvilda, foto: Radek David (4.8.2012) Krásnoporka mlynářka - Pravětín, foto: Radek David (4.8.2012)

 

Křemenáč smrkový - Kvilda, foto: Helena Fléglová (4.8.2012) Hřib smrkový - Kvilda, foto: Helena Fléglová (4.8.2012) Muchomůrka červená - Kvilda, foto: Helena Fléglová (4.8.2012)

 

Zpět na Houbaření

 

 

 

Menu

Stránky jsou archivovány Národní knihovnou ČR
Náš partner

Vyhledat v textu

Vyhledat v katalogu

12. 12. Simona

Zítra: Lucie


Náš partner
ŠumavaInfo.cz - informační server Šumavy a Pošumaví